Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2016 – informacje

Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Borków i Janów realizuje kolejną edycję Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2016.

Celem ogólnym w ramach Podprogramu 2016 jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2016 r. – czerwiec 2017 r.

Żywność dystrybuowana będzie nieodpłatnie dla osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających wymogi określone w ustawie o pomocy społecznej oraz z zastosowaniem kryterium dochodowego uprawniającego do przyznania pomocy, których dochód nie przekracza 150% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 951 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 771 zł dla osoby w rodzinie.
Kwalifikowanie osób do uczestnictwa w Podprogramie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa Podprogram 2016 odbywać się będzie przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Garbowie, który wyda osobom zainteresowanym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej.

Pomoc żywnościowa dla osób spełniających kryteria kwalifikowalności do statusu osoby najbardziej potrzebującej będzie przekazywana w postaci paczek żywnościowych.

Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego: Minimum kilka (tj. co  najmniej trzy) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2016.

Zestaw na Podprogram 2016 artykułów spożywczych obejmuje:
– makaron jajeczny( 500 g) – 5 kg,
– ryż biały (1 kg) – 5 kg,
– herbatniki (0,2 kg) – 2 kg,
– mlek UHT (1lit) – 9 l,
– ser podpuszczkowy dojrzewający (0,4 kg) – 2,4 kg,
– groszek z marchewką (0,4 kg) – 3,20 kg,
– fasola biała (0,4 kg) – 3,20 kg,
– koncentrat pomidorowy (0,16 kg) – 1,28 kg,
– powidła śliwkowe (0,3 kg) – 1,20 kg,
– gulasz wieprzowy z warzywami (0,85 kg) – 4,25 kg,
– filet z makreli (0,17 kg) – 1,36 kg,

– szynka drobiowa (0,3 kg) – 2,70 kg,
– cukier biały (1kg) – 4 kg,
– olej rzepakowy (1lit) – 4 l.

Rodzaje artykułów spożywczych w poszczególnych grupach towarowych 
1) artykuły skrobiowe (makaron jajeczny, ryż biały, herbatniki),
2) artykuły mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
3) artykuły warzywa i owoce (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe),
4) artykuły mięsne (gulasz wieprzowy z warzywami, filet z makreli w oleju, szynka drobiowa),
5) cukier,
6) tłuszcze – olej rzepakowy.

Osoby odbierające żywność, biorą udział w realizacji środków towarzyszących, które są:

1. Niefinansowane (obowiązkowe, realizowane przez OPL):

a) włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych.
b) pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej):

2. Finansowane tj. realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących, mające na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego:

– warsztaty kulinarne dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów, dietetyków, pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,

– warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia,
– programy edukacyjne mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
– warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych).

Kontakt:

Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Borków i Janów

Borków 2

21-080 Garbów

tel. 725 735 988, 506 711 595

e mail: magmaj32@wp.pl

plakat 1

Podziel się artykułem na: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top