Umowy na dystrybucję żywności podpisane. Stowarzyszenia czekają na przekazanie artykułów przez Bank Żywności

Umowy na dystrybucję żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2016 z Bankiem Żywności w Lublinie zawarły Stowarzyszenie „Wspólnota Garbowska”, Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Borków i Janów, Stowarzyszenie „Nasz Gutanów” oraz Stowarzyszenie rozwoju Wsi Leśce. Łączna liczba osób, które otrzymają pomoc żywnościową za pośrednictwem stowarzyszeń wynosi około 500 osób.

Stowarzyszenie „Wspólnota Garbowska” podpisało umowę na przekazanie pomocy żywnościowej 164 osobom.

Stowarzyszenie Rozwoju wsi Borków i Janów zawarło umowę na objęcie pomocą żywnościową 135 osób.

Obecnie trwają szkolenia Banku Żywności w Lublinie dla organizacji dotyczące dystrybucji żywności oraz prowadzenia sprawozdawczości. Organizacje czekają na przekazanie produktów spożywczych do dystrybucji.

W ramach umów zawartych z Bankiem Żywności w Lublinie, osoby objęte Podprogramem 2016 otrzymają do 31 maja 2017 r. po 48,59 kg produktów spożywczych na osobę.

Zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej są to osoby spełniające kryteria dochodowe na członka rodziny zgodnie z zapisami ustawy o pomocy społecznej. tj. nie więcej niż 771 zł dla osoby w rodzinie i 951 zł dla osoby samotnie gospodarującej. Osoby te zostały zakwalifikowane przez właściwy terytorialnie Ośrodek Pomocy Społecznej i dostarczyły do stowarzyszeń skierowania do objęcia pomocą żywnościową.

Pomoc żywnościowa dla osób spełniających kryteria kwalifikowalności do statusu osoby najbardziej potrzebującej będzie przekazywana w postaci paczek żywnościowych.

Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego: Minimum kilka (tj. co  najmniej trzy) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2016.

W Podprogramie 2016 beneficjenci otrzymują pomoc żywnościową w postaci 14 różnych produktów spożywczych. Należą do nich: makaron jajeczny, ryż biały, herbatniki, mleko UHT, ser podpuszczkowy, groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, gulasz wieprzowy z warzywami, filet z makreli w oleju, szynka drobiowa, cukier biały, olej rzepakowy.

W ramach umów z Bankiem Żywności organizacje będą wydawać następujące ilości produktów:

ILOŚĆ PRODUKTU NA OSOBĘ

L.P.

NAZWA PRODUKTU

W KG/L

W SZT

1.

MAKARON JAJECZNY

5

10

2.

RYŻ BIAŁY

5

5

3.

HERBATNIKI

2

10

4.

MLEKO UHT

9

9

5.

SER PODPUSZCZKOWY

2,4

6

6.

GROSZEK Z MARCHEWKĄ

3,2

8

7.

FASOLA BIAŁA

3,2

8

8.

KONCENTRAT POMIDOROWY

1,28

8

9.

POWIDŁA ŚLIWKOWE

1,2

4

10.

GULASZ WIEPRZOWY
Z WARZYWAMI

4,25

5

11.

FILET Z MAKRELI W OLEJU

1,36

8

12.

SZYNKA DROBIOWA

2,7

9

13.

CUKIER BIAŁY

4

4

14.

OLEJ RZEPAKOWY

4

4

Podziel się artykułem na: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top