Nie niszczyć żywności

O przekazywanie na cele charytatywne płodów rolnych apelują do wszystkich producentów owoców i warzyw w Polsce Banki Żywności i Caritas.

Celem akcji jest niedopuszczenie do zmarnowania żywności z powodu obowiązującego rosyjskiego embarga na polskie owoce i warzywa – podaje Radio Watykańskie. – Te zgłoszenia telefoniczne, które wpłynęły do nas w ostatnich dniach, dotyczą setek ton, gros tego asortymentu to są jabłka – poinformował Krzysztof Sokołowski.

Z kolei ks. Grzegorz Wójcik, dyrektor radomskiej Caritas, informuje, że organizacja jest gotowa na przyjęcie darów do jadłodajni czy ośrodków dla najuboższych. – Będzie opracowany przydział określający ilość owoców na osobę, każdy będzie miał założoną kartotekę i rodziny będą mogły codziennie przychodzić, by odbierać żywność. Taka jest wstępna procedura – podkreślił ks. Wójcik.

Każdy rolnik, który planuje przekazać żywność do Banku Żywności na cele społeczne i chce z tego tytułu uzyskać rekompensatę, powinien w pierwszej kolejności dokonać zgłoszenia do terenowego ośrodka Agencji Rynku Rolnego.

Źródło: naszdziennik.pl

Podziel się artykułem na: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top