List otwarty do Redakcji „Dziennika Wschodniego”

LIST OTWARTY

Wydanie „Dziennika Wschodniego” z 11 kwietnia 2014 r. wzbudza nasze głębokie oburzenie z jednego zasadniczego powodu! 10 kwietnia 2014 r. miały miejsce w Lublinie uroczystości związane z czwartą rocznicą katastrofy w Smoleńsku, polskiego Tu-154M, z prezydentem RP, Śp. Lechem Kaczyńskim i polską delegacją na pokładzie, którzy lecieli, aby uczcić pamięć ofiar Zbrodni w Katyniu.

Od czterech lat uroczystości rocznicowe w Lublinie przygotowuje Społeczny Komitet Obchodów Rocznicy Katastrofy Smoleńskiej, łączący ludzi o różnych poglądach politycznych. Na Placu Litewskim w Lublinie, 10 kwietnia, należny hołd Ofiarom katastrofy smoleńskiej oddali wspólnie przedstawiciele lokalnych władz oraz różnych sił politycznych i organizacji społecznych. Obecne było Wojsko Polskie, poczty sztandarowe wielu organizacji i szkół, mieszkańcy Lublina i Lubelszczyzny. W Apelu Pamięci młodzież z Młodzieżowej Rady Miasta Lublin odczytała nazwiska Wszystkich Ofiar katastrofy, a harcerze zapalili 96 białych i czerwonych zniczy. Metropolita Lubelski, Abp Stanisław Budzik przewodniczył mszy świętej w intencji Ofiar katastrofy w  kościele pw. Matki Bożej Królowej Polski przy ul. Gospodarczej 7.

To wielka wartość naszej lokalnej społeczności, że wszyscy razem, wznosząc się ponad polityczne podziały, potrafimy godnie uczcić pamięć ofiar tamtej jakże tragicznej katastrofy. Nie wolno nam tego zaprzepaścić!

Tym bardziej zaskakujące jest to, że redakcja „Dziennika Wschodniego” tej wartości w Lublinie nie zauważyła. Dostrzegła za to, że w dniu 10 kwietnia 2014r. do Lublina  przybył przewodniczący PSL i obecny wicepremier Janusz Piechociński, który w ramach swojej „gospodarskiej” wizyty spotkał się z Marszałkiem Województwa Lubelskiego, Panem Krzysztofem Hetmanem i złożył kwiaty na grobie Śp. Edwarda Wojtasa – ofiary smoleńskiej katastrofy. Informacje te zostały zawarte w czołówkowym tekście Dziennika, który nie wiadomo z jakiego powodu opatrzony został tytułem „Cztery lata po  Smoleńsku: Podzieleni”!

Czy tak ma wyglądać rzetelne i bezstronne relacjonowanie rzeczywistości przez demokratyczne media w Polsce? Czy, według redakcji Dziennika, zamieszczony tekst jest rzetelnym przedstawieniem wydarzeń w Lublinie, jakie miały związek z obchodami czwartej rocznicy katastrofy smoleńskiej?

Pytania te nie mogą pozostać bez odpowiedzi.

Ps. Szczegółowa relacja fotograficzna jest dostępna m.in.: na stronie www.solidarnosc.org.pl/lublin w galerii zdjęć.

Teresa Misiuk

Rzecznik Społecznego Komitetu

Podziel się artykułem na: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone